Babu’s new house is in Vapalassery near Mekkad, Ernakulam.  The first plan was to renovate a 30-year-old house.  However, according to the designer, there were practical difficulties in renovating the old house hence, they demolished the house and build a new one. The stone and bricks of the old house have been reused here.  The well in front of the old house was kept intact and the new house was build accordingly.

The elevation is in the shape of a square.  The interiors are designed to avoid extravagant luxuries.  Glass is provided between the sloping roof and the side wall to allow natural light to enter.

This 1931-square-foot house includes seating area, formal living room, family living room, dining, three bedrooms, kitchen, work area, upper living and utility space.

The interiors are arranged bright and spacious and is partially open. As we enter through the main door it leads into the living room. It is semi-partitioned for privacy between the livingroom and dinning room. Artifacts were displayed in a showcase on the dividing wall.

Vitrified tile is used for flooring.  Malaysian teak wood used for woodwork. Even the smallest space has been utilized.  A wash basin and storage room was provided in the space below the stairs.  The handrails of the stairs are made of stainless steel.  Granite was spread on the steps.

The bedrooms have attached bathroom and wardrobe facilities.  Large windows were also provided to facilitate cross ventilation.

The kitchen is spaciously prepared.  Kitchen cabinets are made of Malaysian Teak. Black granite was spread on the counter.

House cost 40 lakh including structure and furnishing.  The highlight is that this house was completed on a budget with moderation and without unnecessary decorations.

project Facts

Location- Vappalassery, Ernakulam
Plot- 10 cent
Area- 1931 SFT
Owner- Babu Areeckal

Design- Anoop KG
CAD Artech, Angamaly
Mob- 903797660
Completion year- 202

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *